fbpx

Leer R

Leer R

R is een fascinerende programmeertaal. De taal is de laatste jaren aanzienlijk in populariteit gegroeid en wordt nu gebruikt in een scala van disciplines, waaronder software development, business analyse, statistische rapportage en wetenschappelijk onderzoek.

R is vooral geschikt voor data-intensieve applicaties en de vraag naar tools zoals R voor de data verwerking, data-mining en visualisatie wordt steeds groter.

R is ontstaan als een open-source versie van de programmeertaal S in de jaren ’90. De taal kreeg de steun van de bedrijven RStudio en Revolution Analytics die tools, packages en services voor de taal ontwikkelden. R wordt inmiddels ook ondersteund door heel grote bedrijven die leveranciers zijn van de grootste relationele databases ter wereld. Met name heeft Oracle R opgenomen in zijn aanbod en zal Microsoft de taal integreren in SQL Server 2016.

R werd ontwikkeld door Ross Ihaka en Robert Gentleman van de Universiteit van Auckland in Nieuw-Zeeland. R wordt nu op brede schaal in onderwezen in studie programma’s waarbij intensieve statistische verwerking een rol speelt. De invoering van R in studie programma’s leidt natuurlijk tot een bredere toepassing in de industrie. Voor R bestaan veel libraries voor analyse van de aandelenmarkt, het maken van kaarten, genomische analyse en de verwerking van natuurlijke taal.

Veder is R is ook gewoon leuk. Met R kun je grafieken en plots genereren met zeer weinig code. Functionaliteit die in een andere taal honderden regels code zou vereisen kan in R met slechts enkele regels worden gerealiseerd. De plot() functie in R is zeer flexibel. Hij accepteert data in verschillende formats en levert vervolgens een goede grafische plot van de verstrekte gegevens. Er zijn vele parameters om de werking van plot() te beïnvloeden.

R is kortom zeker de moeite waard om te leren. De groei en volwassenheid hebben tot brede acceptatie geleid. Je kunt verwachten in de komende jaren meer over R te horen. SpiralTrain werkt op dit moment aan een cursus om R te leren.