- Leren door doen
- Trainers met praktijkervaring
- Klassikale trainingen
- Gedetailleerd cursusmateriaal
- Duidelijke inhoudsbeschrijving
- Maatwerk inhoud mogelijk
- Trainingen die doorgaan
- Kleine groepen
In de cursus Linux Shell Scripting leren de deelnemers shell scripts te schrijven in een Linux omgeving. De deelnemers leren scripts te schrijven met script commands, special characters, reguliere expressies en I/O redirection. Centraal in de cursus staat de Bash shell.
De cursus Linux Shell Scripting gaat van start met een uitleg over de basis principes van shell scripts. Shell script zijn typisch kleine programma's die uitgevoerd worden door een command line interpreter. Systeem beheerders maken vaak gebruik van shell scripts voor operaties zoals file manipulatie, programma executie and het printen van tekst.
Aan de orde komt hoe shell scripts kunnen worden uitgevoerd met de exec en fork commands. Voorts wordt de syntax van shell scripts besproken. En ook de verschillen tussen de diverse shells zoals de Bourne, C, Korn en Bash shell passeren de revue.
Speciale aandacht is er voor de Bash shell. Hierbij wordt ingegaan op de diverse profiles, het zetten van locale en globale variabelen en het exporteren van variabelen. En ook command substitution en shell expansion komen aan de orde.
Dan worden reguliere expressies, die bij uitstek geschikt zijn voor pattern matching, besproken. De syntax van reguliere expressies en de betekenis van de diverse speciale karakters wordt toegelicht.
Voorts wordt aandacht besteed aan de sed batch-editor en de awk report-generator. Met de sed batch-editor kan de creatie en aanpassing van een tekstbestand automatisch worden afgehandeld.
Vervolgens wordt in de cursus Linux Shell Scripting ingegaan op control flow met conditionals en loops en het lezen en schrijven van files. En tevens leren de deelnemers de input van users in scripts te verwerken met command line parameters, options en redirection.
Tenslotte staat het aanroepen en schrijven van functions, het doorgeven van parameters en het opvangen van return values op het programma.
De cursus Linux Shell Scripting is bedoeld voor administrators, developers en testers die shell scripts in een Linux omgeving willen leren schrijven en begrijpen.
Om aan deze cursus te kunnen deelnemen is algemene kennis van computers en operating systems vereist. Ervaring met programmeren is bevorderlijk voor een goede begripsvorming.
De theorie wordt behandeld aan de hand van presentaties. De concepten worden toegelicht met demo's. De theorie wordt afgewisseld met oefeningen. De cursustijden zijn van 9.30 tot 16.30.
De deelnemers krijgen na het goed doorlopen van de cursus een officieel certificaat Linux Shell Scripting.
Module 1 : Shell Scripting Intro |
Module 2 : Executing Commands |
Module 3 : Bash Environment |
What are shell scripts? Types of shells Bourne Shell C Shell Korn Shell Bash shell Invocations Bash Startup Files Interactive Shells Conditionals and Arrays Shell Arithmetic Directory Stack |
Fork and Exec Built-in Commands Creating Script Files Shell Syntax Shell Functions Shell Parameters Shell Expansions Redirections Init Script Writing Scripts Executing Scripts Debugging Scripts |
Shell Initialization Files /etc/profile and /etc/bashrc User Configuration Files /.bash_profile, /.bash_login and /.bash_logout Global Variables and Local Variables Exporting Variables Reserved Variables Special Parameters Shell Expansion Command Substitution Aliases Bash Options |
Module 4 : Regular Expressions |
Module 5 : sed and awk |
Module 6 : Conditionals |
What is Grep? Grep and Regular Expressions Pattern Matching Meta Characters Repetition Operators Line Anchors Word Anchors Single Character Match Wildcards Character Ranges Range Expressions Character Classes |
What is sed? sed Commands Interactive Editing Deleting Lines Range of Lines Non-Interactive Editing Using sed in Scripts What is awk? Print Selected Fields Formatting Fields Special Patterns awk Scripts and Variables |
Selection Statements if-then-else Statement Checking Files Checking shell Options Testing exit Status String Comparisons Nesting if's Boolean Operations The test Command Compound Condition Testing case Command Initscript with case |
Module 7 : Interactive Scripts |
Module 8 : Repetitive Tasks |
Module 9 : Functions |
Displaying Messages echo Built-in Escape Sequences read Built-in Prompt for User Input File Descriptors Redirection of Errors File I/O Closing File Descriptors Here Documents |
Iteration Statements for Statement while Statement until Statement Loop control Output Redirection Input Redirection Break and Continue select Built-in shift Built-in |
Function Syntax Function Parameters Positional Parameters return Built-in Variables in Functions Array Variables and Functions Functions on Command Line Catching Signals Signals with kill Handling traps |
Al onze cursussen zijn klassikale cursussen waarbij de cursisten aan de hand van een ervaren trainer met diepgaande materie kennis door de stof worden geleid. Theorie wordt steeds afgewisseld met oefeningen.
We doen ook maatwerk en passen dan de cursusinhoud aan op uw wensen. Op verzoek gaan we ook in op uw praktijkcases.
De cursustijden zijn in pricipe van 9.30 tot 16.30. Maar we zijn hierin flexibel. Soms moeten mensen namelijk kinderen naar de opvang brengen of halen en komen andere tijden hun beter uit. In goed overleg kunnen we dan andere cursustijden afspreken.
Wij zorgen voor de computers waarop de cursus gehouden kan worden. Op deze computer is de voor de cursus benodigde software al geinstalleerd. U hoeft geen laptop mee te nemen om aan de cursus te kunnen deelnemen. Als u liever op uw eigen laptop werkt kunt u hem desgewenst meenemen. De benodigde software wordt dan aan het begin van de cursus geinstalleerd.
Onze cursussen worden over het algemeen gegeven met Open Source software zoals Eclipse, IntelliJ, Tomcat, Pycharm, Anaconda en Netbeans. Het digitale cursusmateriaal krijgt u na de cursus mee naar huis.
De cursus is inclusief lunch die we in een restaurantje op loopafstand van het cursuslokaal gebruiken.
De cursussen worden op diverse plaatsen in het land gepland. Een cursus gaat op een locatie door als er zich minimaal 3 mensen voor die locatie inschrijven. Als er inschrijvingen voor verschillende locaties zijn gaat de cursus door op onze hoofdlocatie is Houten net onder Utrecht. Een cursus op onze hoofdlocatie gaat ook door bij 2 inschrijvingen en regelmatig ook bij 1 inschrijving. Overigens doen we ook cursussen op de locatie van de klant als men daar prijs op stelt.
Na afloop van iedere cursus worden de deelnemers verzocht de cursus te evalueren ten aanzien van cursusinhoud, cursusmateriaal, trainer en locatie. Het evaluatie formulier staat op https://www.klantenvertellen.nl/reviews/1039545/spiraltrain. De evaluaties van voorgaande deelnemers en voorgaande cursussen kunnen daar ook worden teruggevonden.
De intellectuele eigendomsrechten van de gepubliceerde cursus inhoud, ook wel aangeduid als infosheet, behoren toe aan SpiralTrain. Het is niet toegestaan de cursusinformatie, de infosheet, te publiceren in schiftelijke dan wel digitale vorm zonder de uitdrukkelijke toestemming van SpiralTrain. Onder de cursus inhoud dient te worden verstaan de beschrijving van de cursus inhoud in zinnen alsmede de indeling van de cursus in modules en onderwerpen in de modules.