- Leren door doen
- Trainers met praktijkervaring
- Klassikale trainingen
- Gedetailleerd cursusmateriaal
- Duidelijke inhoudsbeschrijving
- Maatwerk inhoud mogelijk
- Trainingen die doorgaan
- Kleine groepen
De cursus UML Overview is bestemd voor developers, designers, architecten, managers en andere geïnteresseerden die een overzicht willen krijgen van de Unified Modeling Language (UML) standaard voor het modelleren van systemen.
Kennis van en ervaring met systeemontwikkeling en object oriëntatie is gunstig voor een goede begripsvorming, maar is niet strikt noodzakelijk.
De theorie wordt behandeld aan de hand van presentatie slides en wordt afgewisseld met oefeningen. Illustratieve UML modellen worden gebruikt als demonstratie van de concepten. De cursustijden zijn van 9.30 tot 16.30.
De deelnemers krijgen na het goed doorlopen van de cursus een officieel certificaat UML Overview.
De cursus UML Overview geeft een overzicht van de UML taal voor het modelleren van systemen. De UML syntax, symbolen, diagrammen en views worden besproken.
Na een inleiding over de UML specificatie en de betekenis van UML als meta taal, wordt in de cursus ingegaan op Structural Modeling en de diagrammen die daarbij worden gebruikt zoals zoals class en object diagrammen en component en deployment diagrammen. Ook domain modellering en het modelleren van de mogelijke relaties tussen de classes zoals inheritance, associaties, aggregaties, composities en dependencies worden besproken.
Vervolgens wordt aandacht besteed aan Use Case Modeling, het Use Case Diagram, de rol van de actors en de precieze beschrijving van de stappen in de interactie. Ook het modelleren van het dynamische gedrag van systemen, Dynamic Behavior Modeling, met de bijbehorende interactie diagrammen zoals sequence diagrammen en collaboratie diagrammen komt aan de orde.
De modellering van system states middels state charts, het verschil tussen passieve en actieve objecten en de rol van threads zijn eveneens onderdeel van de cursus. En er is aandacht voor de rol van activity diagrammen waarin begrippen als control en data flow en swim lanes worden besproken.
Ook staan een aantal geavanceerde UML concepten zoals packages en subsystems, het gebruik van stereotypes, constraints en tagged values op het programma.
Module 1 : UML Introduction |
Module 2 : Use Case Modeling |
Module 3 : Structural Modeling |
What is UML? Modeling Reasons UML History UML Design Goal UML Diagrams UML Views Use Case View Logical View Component View Deployment View Notes and Adornments Stereotypes Tagged Values Constraints System Sequence Diagrams |
Use Cases Actors System Context Diagram Identifying Use Cases Use Case Diagram Use Case Modeling Steps High Level Use Case Expanded Use Case Structuring Use Case Model Include Relationship Include Use Case Extends Relationship Extends Use Case Use Case Generalization Actor Generalization |
Structural Modeling Identification of Classes Structural Diagrams Elements Structural Relationships Association Modeling Domain Class Model Interfaces Composition Generalization Dependencies Packages Objects and Links Component Diagrams Deployment Diagrams Design Class Diagrams |
Module 4 : Interactions |
Module 5 : State Machines |
Module 6 : Activity Graphs |
Interaction Diagrams System Sequence Diagrams Object Sequence Diagrams UML Messages Sequence Diagrams Elements Recursion and Conditions Sequence Diagram Syntax Communication Diagrams Communication Diagram Elements Communication Diagram Syntax Interaction Diagrams are Valuable |
State Machines State Diagram Elements State Machine Usage State Entry and Exit Actions Pseudo States Order of Actions Internal Transitions State Do Activities Guards History States State Diagram Syntax |
Activity Diagram Steps in Activity Diagrams Actions and Subactivities Activity Diagram Elements Decisions Sync State Fork Transitions Join Transitions Swim Lanes Activity Diagram Syntax Using Activity Diagrams |
Al onze cursussen zijn klassikale cursussen waarbij de cursisten aan de hand van een ervaren trainer met diepgaande materie kennis door de stof worden geleid. Theorie wordt steeds afgewisseld met oefeningen.
We doen ook maatwerk en passen dan de cursusinhoud aan op uw wensen. Op verzoek gaan we ook in op uw praktijkcases.
De cursustijden zijn in pricipe van 9.30 tot 16.30. Maar we zijn hierin flexibel. Soms moeten mensen namelijk kinderen naar de opvang brengen of halen en komen andere tijden hun beter uit. In goed overleg kunnen we dan andere cursustijden afspreken.
Wij zorgen voor de computers waarop de cursus gehouden kan worden. Op deze computer is de voor de cursus benodigde software al geinstalleerd. U hoeft geen laptop mee te nemen om aan de cursus te kunnen deelnemen. Als u liever op uw eigen laptop werkt kunt u hem desgewenst meenemen. De benodigde software wordt dan aan het begin van de cursus geinstalleerd.
Onze cursussen worden over het algemeen gegeven met Open Source software zoals Eclipse, IntelliJ, Tomcat, Pycharm, Anaconda en Netbeans. Het digitale cursusmateriaal krijgt u na de cursus mee naar huis.
De cursus is inclusief lunch die we in een restaurantje op loopafstand van het cursuslokaal gebruiken.
De cursussen worden op diverse plaatsen in het land gepland. Een cursus gaat op een locatie door als er zich minimaal 3 mensen voor die locatie inschrijven. Als er inschrijvingen voor verschillende locaties zijn gaat de cursus door op onze hoofdlocatie is Houten net onder Utrecht. Een cursus op onze hoofdlocatie gaat ook door bij 2 inschrijvingen en regelmatig ook bij 1 inschrijving. Overigens doen we ook cursussen op de locatie van de klant als men daar prijs op stelt.
De intellectuele eigendomsrechten van de gepubliceerde cursus inhoud, ook wel aangeduid als infosheet, behoren toe aan SpiralTrain. Het is niet toegestaan de cursusinformatie, de infosheet, te publiceren in schiftelijke dan wel digitale vorm zonder de uitdrukkelijke toestemming van SpiralTrain. Onder de cursus inhoud dient te worden verstaan de beschrijving van de cursus inhoud in zinnen alsmede de indeling van de cursus in modules en onderwerpen in de modules.