- Leren door doen
- Trainers met praktijkervaring
- Klassikale trainingen
- Gedetailleerd cursusmateriaal
- Duidelijke inhoudsbeschrijving
- Maatwerk inhoud mogelijk
- Trainingen die doorgaan
- Kleine groepen
In de cursus Fortran Programmeren leren de deelnemers applicaties te ontwikkelen in de nieuwste versie van de taal Fortran. Fortran is oorspronkelijk al in 1957 ontstaan voor het uitvoeren van voornamelijk wetenschappelijke berekeningen. In de loop der tijd is Fortran echter geëvolueerd tot een hogere programmeertaal met ondersteuning voor moderne concepten als object georiënteerd programmeren.
De cursus gaat van start met een overzicht van de ontwikkeling van Fortran en behandelt dan data descriptions, control structures, data processing en Fortran Rules.
Ook wordt ingegaan variabelen, data types en operators in Fortran. Speciale aandacht is er voor Fortran arithmetic met rounding, truncation en integer division.
Vervolgens komen ook tabular data en arrays aan de orde. Allocatable arrays, multidimensional arrays, array constructors en operaties die werken op hele arrays worden daarbij besproken.
Fortran kent vanzelfsprekend ook faciliteiten voor het benaderen van het file systeem. Formatted en Unformatted File I/O komen in de cursus dan ook aan bod en tevens worden Records, Data Edit Descriptors en End of Record indicators behandeld.
Dan is het de beurt aan functies en control flow in Fortran. Aandacht wordt besteed library functies, transformation functies, recursieve functies, user defined en pure functions. En ook de diverse control flow constructies voor selecties en iteraties passeren de revue.
Speciale aandacht is er voor het omgaan met characters in Fortran. Character Input, Character Operations, Character Sets en Edit Descriptors komen daarbij aan bod.
Tenslotte staan special types in Fortran zoals User Defined Types en pointers op het programma van de cursus en wordt object georiënteerd programmeren in Fortran met classes, objects en inheritance behandeld.
De cursus Fortran Programmeren is bedoeld voor een ieder die wil leren programmeren in de programmeer taal Fortran.
Om aan deze cursus te kunnen deelnemen is basiskennis van programmeren in een andere programmeertaal bevorderlijk voor de begripsvorming maar niet vereist.
De theorie wordt behandeld op basis van presentatie slides. De theorie wordt verduidelijkt door middel van demo's. Na bespreking van een module, is er de mogelijkheid te oefenen. De cursustijden zijn van 9.30 tot 16.30.
De deelnemers krijgen na het goed doorlopen van de cursus een officieel certificaat Fortran Programmeren.
Module 1 : Fortran Intro |
Module 2 : Language Syntax |
Module 3 : Arrays |
Fortran Language Fortran's Origins Version 77 to 2008 Fortran Compilers Structured Programming Data Description Control Structures Data Processing Fortran Rules Input and Output |
Variables Names and Values Data Types Fortran Characters Operators Arithmetic Expression Equivalence Rounding and Truncation Integer Division Type Conversion |
Tabular Data Dimension Attribute Setting Array Size Indexing Loop over Arrays Allocatable Arrays Multiple Dimensions Whole Array Manipulation Element Ordering Array Constructors |
Module 4 : File I/O |
Module 5 : Functions |
Module 6 : Control Flow |
Opening Files Close Statement Writing Files Formatted and Unformatted Data Edit Descriptors Skipping Lines Records Data Transfer Statements inquire Statement End of Record iostat and iomsg |
Predefined Functions Generic Functions Elemental Function Transformation Functions Function Usage Intrinsic Procedures Custom Functions Local Variables Recursive Functions Pure Functions Rules and Restrictions |
Selections and Iterations Block if Statement if then endif else Statement case Statement do loop do while cycle Statement exit Statement Sentinel Usage forAll Statement |
Module 7 : Characters |
Module 8 : Special Types |
Module 9 : Modules and Classes |
Character Input * Edit Descriptor a Edit Descriptor Character Operations Substrings Character Functions len and len_trim Collating Sequence Character Sets scan Function |
Type Definition Variable Definition Nested Derived Types Pointers Pointer Concepts Referencing Pointers Pointer Allocation Pointer Assignment C loc Function Memory Leaks |
Module Syntax Global Data private, public, protected use Statement Explicit Interfaces Classes and Objects Structure Constructors Generic Names Polymorphic Variables Inheritance |
Al onze cursussen zijn klassikale cursussen waarbij de cursisten aan de hand van een ervaren trainer met diepgaande materie kennis door de stof worden geleid. Theorie wordt steeds afgewisseld met oefeningen.
We doen ook maatwerk en passen dan de cursusinhoud aan op uw wensen. Op verzoek gaan we ook in op uw praktijkcases.
De cursustijden zijn in pricipe van 9.30 tot 16.30. Maar we zijn hierin flexibel. Soms moeten mensen namelijk kinderen naar de opvang brengen of halen en komen andere tijden hun beter uit. In goed overleg kunnen we dan andere cursustijden afspreken.
Wij zorgen voor de computers waarop de cursus gehouden kan worden. Op deze computer is de voor de cursus benodigde software al geinstalleerd. U hoeft geen laptop mee te nemen om aan de cursus te kunnen deelnemen. Als u liever op uw eigen laptop werkt kunt u hem desgewenst meenemen. De benodigde software wordt dan aan het begin van de cursus geinstalleerd.
Onze cursussen worden over het algemeen gegeven met Open Source software zoals Eclipse, IntelliJ, Tomcat, Pycharm, Anaconda en Netbeans. Het digitale cursusmateriaal krijgt u na de cursus mee naar huis.
De cursus is inclusief lunch die we in een restaurantje op loopafstand van het cursuslokaal gebruiken.
De cursussen worden op diverse plaatsen in het land gepland. Een cursus gaat op een locatie door als er zich minimaal 3 mensen voor die locatie inschrijven. Als er inschrijvingen voor verschillende locaties zijn gaat de cursus door op onze hoofdlocatie is Houten net onder Utrecht. Een cursus op onze hoofdlocatie gaat ook door bij 2 inschrijvingen en regelmatig ook bij 1 inschrijving. Overigens doen we ook cursussen op de locatie van de klant als men daar prijs op stelt.
Na afloop van iedere cursus worden de deelnemers verzocht de cursus te evalueren ten aanzien van cursusinhoud, cursusmateriaal, trainer en locatie. Het evaluatie formulier staat op https://www.klantenvertellen.nl/reviews/1039545/spiraltrain. De evaluaties van voorgaande deelnemers en voorgaande cursussen kunnen daar ook worden teruggevonden.
De intellectuele eigendomsrechten van de gepubliceerde cursus inhoud, ook wel aangeduid als infosheet, behoren toe aan SpiralTrain. Het is niet toegestaan de cursusinformatie, de infosheet, te publiceren in schiftelijke dan wel digitale vorm zonder de uitdrukkelijke toestemming van SpiralTrain. Onder de cursus inhoud dient te worden verstaan de beschrijving van de cursus inhoud in zinnen alsmede de indeling van de cursus in modules en onderwerpen in de modules.