- Leren door doen
- Trainers met praktijkervaring
- Klassikale trainingen
- Gedetailleerd cursusmateriaal
- Duidelijke inhoudsbeschrijving
- Maatwerk inhoud mogelijk
- Trainingen die doorgaan
- Kleine groepen
De cursus GML Foundations is bedoeld voor analisten en developers die de basisconcepten van GML willen leren en GML willen toepassen in geografische informatiesystemen.
Om aan deze cursus te kunnen deelnemen is basiskennis XML vereist.
De theorie wordt behandeld op basis van presentatie slides. De theorie wordt verduidelijkt door middel van demo's uit de praktijk. Na bespreking van een module, is er de mogelijkheid te oefenen. De cursustijden zijn van 9.30 tot 16.30.
De deelnemers krijgen na het goed doorlopen van de cursus een officieel certificaat GML Foundations.
In de cursus GML Foundations leren de deelnemers om te gaan met de OpenGIS Geography Markup Language Encoding Standard (GML). GML is een XML vocabulaire om geografische eigenschappen in uit te drukken. GML is niet alleen een modelleer taal voor geografische systemen, maar ook een open standaard voor geografische transacties over het Internet. Zoals alle XML vocabulaires heeft ook de GML grammatica twee onderdelen : een XML Schema dat de document structuur beschrijft en instance documenten die de actuele data beschrijven. In de cursus komen verschillende varianten van GML syntax aan de orde zoals INSPIRE GML en AIXM5 GML.
De cursus gaat van start met een overzicht van de basis concepten van XML zoals de XML document structure, de XML syntax regels en het verschil tussen well formed en valid documenten. Ook wordt hierbij de rol van XML Namespaces besproken.
Vervolgens wordt ingegaan om de XML Schema standaard, waarmee de naamgeving, volgorde en data types van XML instance documenten die gebaseerd zijn op een schema wordt vastgelegd. De verschillende stijlen van XML Schema opbouw en de definitie van simpele en complexe user defined data types worden daarbij besproken.
Dan komt het GML data model aan de orde met de Features, Geometry, Topology en Temporal Schemas. Aandacht is er ook voor het GML domain vocabulaire met Spatial Values, Object Property Rules, Associations en de rol van Attributes.
En ook de bespreking van de GML componenten als Points en Curves, Surfaces en Solids, Nodes, Edges, Faces en Curve Segments zijn een onderdeel van het cursus programma. Hierbij komen ook Surface Patches, Interpolated Curves, Coverages en Surface Interpolation aan de orde.
Tenslotte wordt ingegaan op GML Coordinate Systems met CRS Dictionary Entries, Units of Measure en Quantity Types en op GML Modeling met Schema Repositories, Substitution Groups en Schema Modularization
Module 1 : XML Review |
Module 2 : XML Schema |
Module 3 : GML Model |
Structured Documents XML as Meta Language XML Document Structure XML Elements and Attributes Well Formed Documents Valid Documents Processing Instructions Entity References CDATA Sections Character References Namespaces XML Presentation XML Transformation |
Use of XML Schema Well Formed versus Valid XML Schema Components XML Schema Vocabulary XML Schema-instance Simple and Complex Types Design Approaches Salami Slice Design Russian Doll Design Venetian Blind Design XML Schema Data Types Global and Local Declarations Annotating Schema's |
Core Schema Components Features Schema Geometry Schema Topology Schema Temporal Schema Metadata Domain Vocabulary Spatial Values Object Property Rule RDF as Reference Associations Remote Properties Role of Attributes |
Module 4 : GML Components |
Module 5 : Coordinate Systems |
Module 6 : GML Modeling Rules |
Points and Curves Surfaces and Solids Surface Patches Interpolated Curves Surface Interpolation Curve Segments Topology Primitives Nodes, Edges and Faces Coverages Domain Sets Range Set Grid Function |
CRS Reference System GML Attribute srsName CRS Dictionary Entries New CRS Components Temporal Components Dynamic Features Abstract Feature Type Temporal Primitives Temporal Reference Systems Units of Measure Base Unit Dictionaries Quantity Types |
Feature Types Feature Collections Spatial Types Spatial Properties Managing Namespaces Import versus Include Versioning Schema Repositories Substitution Groups Schema Modularization Derive by Extension Derive by Restriction |
Al onze cursussen zijn klassikale cursussen waarbij de cursisten aan de hand van een ervaren trainer met diepgaande materie kennis door de stof worden geleid. Theorie wordt steeds afgewisseld met oefeningen.
We doen ook maatwerk en passen dan de cursusinhoud aan op uw wensen. Op verzoek gaan we ook in op uw praktijkcases.
De cursustijden zijn in pricipe van 9.30 tot 16.30. Maar we zijn hierin flexibel. Soms moeten mensen namelijk kinderen naar de opvang brengen of halen en komen andere tijden hun beter uit. In goed overleg kunnen we dan andere cursustijden afspreken.
Wij zorgen voor de computers waarop de cursus gehouden kan worden. Op deze computer is de voor de cursus benodigde software al geinstalleerd. U hoeft geen laptop mee te nemen om aan de cursus te kunnen deelnemen. Als u liever op uw eigen laptop werkt kunt u hem desgewenst meenemen. De benodigde software wordt dan aan het begin van de cursus geinstalleerd.
Onze cursussen worden over het algemeen gegeven met Open Source software zoals Eclipse, IntelliJ, Tomcat, Pycharm, Anaconda en Netbeans. Het digitale cursusmateriaal krijgt u na de cursus mee naar huis.
De cursus is inclusief lunch die we in een restaurantje op loopafstand van het cursuslokaal gebruiken.
De cursussen worden op diverse plaatsen in het land gepland. Een cursus gaat op een locatie door als er zich minimaal 3 mensen voor die locatie inschrijven. Als er inschrijvingen voor verschillende locaties zijn gaat de cursus door op onze hoofdlocatie is Houten net onder Utrecht. Een cursus op onze hoofdlocatie gaat ook door bij 2 inschrijvingen en regelmatig ook bij 1 inschrijving. Overigens doen we ook cursussen op de locatie van de klant als men daar prijs op stelt.
De intellectuele eigendomsrechten van de gepubliceerde cursus inhoud, ook wel aangeduid als infosheet, behoren toe aan SpiralTrain. Het is niet toegestaan de cursusinformatie, de infosheet, te publiceren in schiftelijke dan wel digitale vorm zonder de uitdrukkelijke toestemming van SpiralTrain. Onder de cursus inhoud dient te worden verstaan de beschrijving van de cursus inhoud in zinnen alsmede de indeling van de cursus in modules en onderwerpen in de modules.