fbpx

ECMAScript 6 Standaard

ECMAScript 6 Standaard

De Algemene Vergadering van de Ecma heeft officieel ECMAScript 6 goedgekeurd, de nieuwste standaard editie van JavaScript. De specificatie is de eerste grote herziening van de programmeertaal in meer dan 15 jaar en betreft de toevoeging van een breed scala aan features zoals classes en modules waarmee complexe web applicaties kunnen worden ontwikkeld. ECMAScript project editor en Mozilla research fellow Allen Wirfs-Brock kondigde ES6 goedkeuring aan in een tweet.

Onze JavaScript cursussen JavaScript Programmeren en Advanced JavaScript Programmeren behandelen de features van deze nieuwe ECMA Standard.

JavaScript is overal

Eens verguisd als een speelgoed taal heeft JavaScript zich ontwikkeld in het web en bevindt zich nu in moderne browsers, complexe web applicaties, mobiele development, server-side applicaties, en in de opkomende platforms zoals het Internet of Things. Achter die browser-centric user en developer focus, is met JavaScript een robuust ecosysteem van third party en open-source libraries, frameworks, tools implementaties en superset talen onstaan waarop web en mobiele development zich nu baseren.

In de afgelopen tien jaar, te beginnen met jQuery in client-side scripting, heeft elke populaire plug-in een ander gat in de taal en de mogelijkheden gevuld. Vele JavaScript libraries hebben het licht gezien zoals Angular en Knockout.

JavaScript’s bekendheid is een bijproduct van de alom aanwezige browser, of dat nu de desktop, mobiele of andere platforms zijn, zoals desktop applicaties die met behulp van de browser worden gedraaid.

Waar JavaScript naar toe gaat

Na meer dan 15 jaar zonder een grote update, heeft de internationale standaardisatie organisatie Ecma eindelijk in juni van 2015 met ECMAScript 6-een uitgebreide update gestandaardiseerde JavaScript standaard bepaald. De 650-pagina’s tellende definitieve versie van de ECMA-262 Edition 6 (ES6) werd onlangs aan de Algemene Vergadering van de Ecma voorgelegd en goedgekeurd.

ES6 is een fundamentele wijziging in de taal, met een vernieuwde syntax van modules, classes en andere verbeteringen die de ontwikkeling van grotere, complexere webtoepassingen mogelijk maken.