fbpx
  • Nederlands
  • Engels

Scripting Cursussen

Een scripttaal is een programmeertaal die geschikt is voor het schrijven van scripts, kleine programma’s om veel voorkomende taken zoals taken voor systeem beheer te automatiseren of om een grote maar eenmalige taak te verrichten. SpiralTrain verzorgt klassikale en advanced Script trainingen  in Linux Shells, Powershell, Ruby en Perl. Bezoek onze LinkedInFacebook of Instagram pagina voor een impressie van SpiralTrain. Klik op onderstaande links voor meer informatie over de cursussen en het rooster.

Scripting Cursuslijst

Cursus Linux Shell Scripting 2 dagen € 1099
Cursus Scripting met Powershell 3 dagen € 1499
Cursus Perl Programmeren 3 dagen € 1650
Cursus Ruby Programmeren 3 dagen € 1599
Cursus Groovy Programmeren 3 dagen € 1650

Script Interpreters

Scripttalen zijn over het algemeen high-level talen en worden omwille van snelheid en gemak bij het ontwikkelen in het begin vaak geïmplementeerd door middel van een interpreter.  Programma code wordt rechtstreeks door de interpreter vertaald in machine code zonder de tussenstap van een compiler. De scripttalen komen voort uit de gewoonte uit de jaren 60 om een reeks commando’s op een ponskaart te zetten.

Interactieve evaluatie

Bij latere, interactieve besturingssystemen  met een command prompt werden regelmatig uitgevoerde commandoreeksen opgeslagen in een bestand. Toen men inzag dat een dergelijk bestand in feite een nieuw programma was, voegde men constructies toe aan de commando taal zoals conditionele uitvoering (if-then-else), lussen (while, for) en variabelen. Typisch aan scripttalen is dat ze vaak interactief worden uitgevoerd in een read-eval-print loop (REPL, taal shell).

Web Scripting Talen

In de jaren 90 werden verschillende scripttalen voor het Web ontwikkeld, bijvoorbeeld JavaScript dat meestal in de browser draait en talen zoals PHP die uitsluitend op de server draaien. Ze zorgen allemaal voor dynamiek en interactie op websites.