fbpx

Het success van OOP

Het success van OOP

Allen Wirfs-Brock gaf enige tijd geleden de volgende verdediging voor Object Oriented Programming (OOP) in een aantal posts:

Een jonge developer benaderde me na een presentatie op een conferentie en zei: “Je moet je wel slecht voelen over het falen van object georiënteerd programmeren.” Ik was in de war. Ik zei:
“Bedoel je dat object oriented programmering een mislukking was. Waarom denk je dat?”

Hij zei: “OOP moest al onze software engineering problemen oplossen en dat is duidelijk niet gebeurd. Software development is vandaag de dag nog net zo moeilijk als het was voordat OOP kwam. ”

“Heb je wel eens gekeken naar de programma’s die we aan het bouwen waren in de vroege jaren 1980? Hoe beperkt hun functionaliteit en UI’s waren? OOP is een ongelooflijk succes. Het stelde ons in staat om complexiteit te beheersen en we zijn gegroeid van 100KB applicaties toen naar de 100MB applicaties van vandaag de dag. ”

Natuurlijk heeft OOP niet alle software engineering problemen opgelost. Iets anders heeft dat ook niet gedaan. Maar OOP is enorm succesvol geweest, omdat het gewone programmeurs in staat heeft gesteld veel grotere applicaties te schrijven. Het is zo alomtegenwoordig dat developers er niet bewust meer over nadenken. Het is gewoon hoe je software ontwikkelt.

Je kunt je vrolijk maken over excessen van OOP en enthousiasme ten toon spreiden voor functioneel programmeren, maar je moet OOP waarderen. Functioneel programmeren zal object georiënteerd programmeren beïnvloeden, maar niet vervangen.

Je kunt meer leren over object oriented programmeren in onze cursussen Object Orientation en Object Oriented Analysis and Design.