fbpx

Web Servers Cursussen

Web Servers reageren op HTTP requests van browsers en serveren content van Web Sites en Web Applicaties aan clients. SpiralTrain verzorgt klassikale trainingen in de inrichting en het beheer van veel gebruikte Web Servers als Apache, NGINX, Tomcat, JBoss en ISS. Bezoek onze LinkedInFacebook of Instagram pagina voor een impressie van SpiralTrain. Klik op onderstaande links voor meer informatie over de cursussen en het rooster.

Web Servers Cursuslijst

Course Apache Administration
Cursus Apache Administration
Code: ADM100
Eerste start: 27-05-2024
3 dagen € 1999
Course Tomcat Administration
Cursus Tomcat Administration
Code: ADM200
Eerste start: 17-07-2024
3 dagen € 1999
Course JBoss Administration
Cursus JBoss Administration
Code: ADM300
Eerste start: 17-07-2024
3 dagen € 2250
Course IIS Administration
Cursus IIS Administration
Code: ADM400
Eerste start: 17-06-2024
3 dagen € 1999
Course Nginx Administration
Cursus Nginx Administration
Code: ADM500
Eerste start: 19-06-2024
2 dagen € 1499

Web Servers en het HTTP Protocol

De primaire functie van een web server is het opslaan, verwerken en leveren van web pages aan browser clients. De communicatie tussen client en server vindt plaats via het Hypertext Transfer Protocol (HTTP).  De pagina’s zijn meestal HTML documents, die naast de tekstinhoud ook imagesstyle sheets en scripts kunnen bevatten. Statistieken tonen aan dat meer dan 80% van de web applicaties en web sites draaien op open source web servers.

Apache

De Apache HTTP-server – vaak httpd of simpelweg Apache genoemd – werd voor het eerst gelanceerd in 1995 en vierde zijn 20e verjaardag in februari 2015. Apache wordt gebruikt op 52% van alle websites wereldwijd en is verreweg de populairste web server. Hoewel Apache httpd het vaakst op Linux wordt draait, kun je Apache ook op OS X en Windows implementeren. Apache is, niet verwonderlijk, te gebruiken onder de Apache-licentie versie 2.

NGINX

NGINX is ontwikkeld als antwoord op het zogenaamde C10K problem, wat een afkorting is voor “hoe ontwerp je een webserver die tienduizend gelijktijdige verbindingen aankan?” NGINX staat op de tweede plaats in een lijst van open source-webservers, met iets meer dan 30% van alle websites. NGINX vertrouwt op een asynchrone, door events aangestuurde architectuur met het doel van massale gelijktijdige sessies te helpen realiseren.

Tomcat

Apache Tomcat is een open source Java-servlet container die functioneert als een web server. De codebase van Tomcat werd in 1999 door Sun Microsystems aan de Apache Software Foundation geschonken en werd in 2005 een Apache-project van het hoogste niveau. Tomcat wordt gebruikt op iets minder dan 1% van alle websites. Apache Tomcat wordt vaak vermeld tussen andere open source Java Applicatie servers. Enkele voorbeelden zijn JBoss, Wildfly en Glassfish.