fbpx

.NET Core Open Source

.NET Core Open Source

Microsoft heeft de .NET runtime, het core .NET framework en de Framework libraries in de open source geplaatst. Deze stap volgt op eerdere stappen richting open source met tot de managed compilers C#, VB en ASP.NET.

Een .NET ontwikkelaar was al geruime tijd in staat om code te schrijven en uit te voeren op meer dan alleen Windows met behulp van de Mono .NET framework voor Linux, MacOS, iOS en Android. Maar de Windows versie heeft een code base die geheel gescheiden is van de Mono code base. De Mono community was gedwongen .NET opnieuw te implementeren, omdat er geen open source implementatie beschikbaar was. Dit resulteerde in veel duplicate code op terreinen die niet echt platform afhankelijk waren. Developers meldden ook diverse mismatches, die moeilijk te traceren waren omdat geen van beide kampen inzicht had in de code van het andere kamp.

.NET Core en de samples zijn nu gehost op GitHub waar het grootste deel van de .NET community kan worden gevonden. De public GitHub repository is de leidende systeem en alle wijzigingen in de code gaan onmiddellijk live. Externe developers kunnen bijdragen aan het .NET Framework, maar moeten aan dezelfde kwaliteits norm voldoen als Microsoft developers. Voordat developers hun werk in project kunnen laten opnemen, moeten ze een Contributor License Agreement (CLA) ondertekenen. Alle bijdragen worden gedaan met het GitHub’s pull request model.

Door .NET in de open source te brengen kan er op den duur door samenwerking een enkele code base ontstaan. .NET in de open source brengen is een grote stap voor Microsoft, dat lange tijd de koning van de proprietary desktop software was. Het initiatief zelf heeft echter een beperkte invloed en .NET heeft nog een lange weg te gaan om de achterstand open source Java in te halen. Critici zeggen dat het betaalde .NET aanbod van Microsoft dat onderdeel uitmaakt van Windows altijd de meest stabiele en best ondersteunde versie van het framework zal blijven.