fbpx

XML Cursussen

XML Cursussen

XML is een veel gebruikte markup taal voor het gestructureerd opslaan en uitwisselen van data. SpiralTrain verzorgt klassikale basis en advanced XML trainingen. SpiralTrain verzorgt ook trainingen in XSLT, XML Schema, XQuery en XBRL. Bezoek onze LinkedIn, Facebook of Instagram pagina voor een impressie van SpiralTrain. Klik op onderstaande links voor meer informatie over de cursussen en het rooster.

Cursus XML Introductie1 dag€ 450
Cursus XML Fundamentals2 dagen€ 900
Cursus XSLT Stylesheets3 dagen€ 1499
Cursus XML Schema3 dagen€ 1650
Cursus XQuery3 dagen€ 1350
Cursus XSL-FO2 dagen€ 999
Cursus XBRL Overview1 dag€ 599

XML staat voor Extensible Markup Language. Het is de gebruikelijke taal voor het World Wide Web Consortium, voor het systeem van regels van formele opmaaktalen waar men gestructureerde gegevens kan tonen in de uitvoering van voor mensen leesbare tekst. Tevens is deze tekst ook machine leesbaar. XML wordt voornamelijk gebruikt om data op te slaan en gegevens te verzenden.


De programmeertaal XML gebruikt voornamelijk elementen en attributen om data te construeren. Elementen zijn tags, ze hebben een openingstag en een sluitingstag. Attributen worden gebruikt om extra data aan een element te binden. Deze staan in de openingstag en worden gevolg door een = teken, deze weer gevolgd door een bepaalde waarde tussen dubbele of enkele aanhalingstekens.
Afspraken over tags die men kan gebruiken, ‘standaard’-dialecten. worden formeel vastgelegd in DTD’s, Document Type Definition, of in recentere XML-Schemadefinities afgekort XSD. Hierin wordt ook vermeld welke data acceptabel zijn en hoe deze precies moeten worden opgegeven. De verschillen tussen DTD en XSD zijn dat XSD-Schema’s meer uitdrukkingskracht bevatten en dat XSD zelf ook een XML-dialect is.
Hoe data wordt weergeven geef je op met een XSL-Document. Dit staat Voor Extensible Stylesheet Language. Gegevens in XML-formaat kunnen door bepaalde XSLT-transformaties worden omgezet naar formaten. Voorbeelden hiervan zijn onder andere. WML, PDF, en HTML.