fbpx

XML Cursussen

XML is een veel gebruikte markup taal voor het gestructureerd opslaan en uitwisselen van data. SpiralTrain verzorgt klassikale basis en advanced XML trainingen. SpiralTrain verzorgt ook trainingen in XSLT, XML Schema, XQuery en XBRL. Bezoek onze LinkedIn, Facebook of Instagram pagina voor een impressie van SpiralTrain. Klik op onderstaande links voor meer informatie over de cursussen en het rooster.


XML100XML IntroductieOpen Rooster1 dag
XML150XML FundamentalsOpen Rooster2 dagen
XML200XSLT StylesheetsOpen Rooster3 dagen
XML300XML SchemaOpen Rooster3 dagen
XML500XQueryOp Aanvraag3 dagen
XML505XBRL OverviewOp Aanvraag1 dag
XML700XSL-FOOp Aanvraag2 dagen

XML staat voor Extensible Markup Language. Het is de gebruikelijke taal voor het World Wide Web Consortium, voor het systeem van regels van formele opmaaktalen waar men gestructureerde gegevens kan tonen in de uitvoering van voor mensen leesbare tekst. Tevens is deze tekst ook machine leesbaar. XML wordt voornamelijk gebruikt om data op te slaan en gegevens te verzenden.
De programmeertaal XML gebruikt voornamelijk elementen en attributen om data te construeren. Elementen zijn tags, ze hebben een openingstag en een sluitingstag. Attributen worden gebruikt om extra data aan een element te binden. Deze staan in de openingstag en worden gevolg door een = teken, deze weer gevolgd door een bepaalde waarde tussen dubbele of enkele aanhalingstekens.
Afspraken over tags die men kan gebruiken, ‘standaard’-dialecten. worden formeel vastgelegd in DTD’s, Document Type Definition, of in recentere XML-Schemadefinities afgekort XSD. Hierin wordt ook vermeld welke data acceptabel zijn en hoe deze precies moeten worden opgegeven. De verschillen tussen DTD en XSD zijn dat XSD-Schema’s meer uitdrukkingskracht bevatten en dat XSD zelf ook een XML-dialect is.
Hoe data wordt weergeven geef je op met een XSL-Document. Dit staat Voor Extensible Stylesheet Language. Gegevens in XML-formaat kunnen door bepaalde XSLT-transformaties worden omgezet naar formaten. Voorbeelden hiervan zijn onder andere. WML, PDF, en HTML.